Baumgespiegelt.jpg

Focus within

Θυμός - Ραντεβού για καφεδάκι και κουβεντούλα

Γιατί δεν ακούμε ποτέ κανέναν να λέει: «Ζήτω, είμαι θυμωμένος!»

Προσωπικά θεωρώ ότι μια τέτοια αντίδραση είναι λογική.

Όπως όλα τα συναισθήματα, έτσι και ο θυμός έχει μια σημαντική λειτουργία στη ζωή μας. Κάθε φορά που πλήττεται κάτι σημαντικό για εμάς, ο θυμός κάνει την εμφάνισή του για να μας το επισημάνει.

Όταν κάποιος για παράδειγμα δεν σέβεται την ιδιωτική μας σφαίρα, είναι αδιάκριτος ή ανειλικρινής, τότε θυμώνουμε.


Ο θυμός είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση.


Ωστόσο πολλοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην θύμωναν ποτέ. Κάθε τόσο εκτυλίσσεται στο γραφείο μου το παρακάτω σκηνικό:

Εγώ ρωτάω: «Πώς θα θέλατε να είστε στο μέλλον;»

Και η απάντηση που λαμβάνω είναι η εξής: «Θέλω να μην είμαι πια θυμωμένος. Θέλω να μην με αγγίζει τίποτα. Δεν θέλω να εκνευρίζομαι πια.»

Και τότε απαντάω: «Αν σταματήσετε να θυμώνετε, τότε δεν θα αισθάνεστε πλέον ούτε τα υπόλοιπα συναισθήματά σας. Ούτε τη χαρά, ούτε την προσμονή, ούτε την περιέργεια, ούτε τη λύπη - ίσως ούτε καν τη συμπόνοια. Δεν μπορεί κάποιος να «απενεργοποιήσει» ένα συναίσθημα κρατώντας σε λειτουργία τα υπόλοιπα. Δεν λειτουργεί έτσι. Εδώ έχουμε ένα σύστημα με διαφορετικές εργασίες. Διαφορετικούς αγγελιαφόρους που μας μεταφέρουν μηνύματα. Σημαντικά μηνύματα. Το να αγνοεί κανείς αυτά τα μηνύματα δεν είναι υγιές σε βάθος χρόνου.»

Ο συνομιλητής μου απαντά: «Ναι, καταλαβαίνω, ΑΛΛΑ θυμό δεν θέλω να αισθάνομαι. Και θέλω να μπορώ να τον ελέγχω. Αν προσπαθήσω αρκετά, δεν θα θυμώνω πια.»

Χμ, δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα. Και θα έλεγα ότι: «Είναι ωραίο να μπορούμε να κατευθύνουμε ενσυνείδητα τη συμπεριφορά μας.» ΚΑΙ «Είναι σημαντικό να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας και να μην τα απωθούμε την ίδια στιγμή.»


Όμως συχνά μπερδεύουμε δύο διαφορετικά πράγματα σε ένα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο παράλληλα εξελισσόμενες διαδικασίες: η μία αφορά το πώς αισθανόμαστε, π.χ. νευριασμένοι, και η άλλη το πώς συμπεριφερόμαστε.

Το ότι είμαστε θυμωμένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε ως συνέπεια μια επιθετική συμπεριφορά.

Αισθανθείτε σας παρακαλώ τον θυμό σας, καταγράψτε ότι αυτός υπάρχει! Και εκμεταλλευτείτε τον. Ο θυμός είναι ο προσωπικός σας αγγελιαφόρος και θέλει να σας μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: «Ε, εδώ έχουμε μια παραβίαση και είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ για εσένα!»Θυμός - Ραντεβού για καφεδάκι και κουβεντούλα
«Για λέγε! Τι σημαντικό έχεις να μου πεις;»

Γι’ αυτό κάθε φορά που αισθανόμαστε τον θυμό μας να φουντώνει, αυτό θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι αφορμή για μια μικρή γιορτή. Για ένα μικρό καλωσόρισμα, θα λέγαμε. Στην Ελλάδα κάθε επίσκεψη γιορτάζεται. Ο οικοδεσπότης υποδέχεται τον καλεσμένο: «Πέρνα μέσα, κάθισε! Τι να σε τρατάρω;»

Και ίσως να μπορούσαμε να μάθουμε όλοι μας κάτι από αυτήν τη συνήθεια. Όταν ο θυμός χτυπάει την πόρτα μας, ετοιμάζουμε χαλαρά το τραπέζι και τον ρωτάμε: «Θες καφέ; Ορίστε και τα κουλουράκια. Κάθισε, βγάλε το σακάκι σου.» ... Και μετά: «Για λέγε! Τι σημαντικό έχεις να μου πεις;» Και ο θυμός πάντα έχει κάτι σημαντικό να πει. Όπως για παράδειγμα: «Ο τάδε είπε αυτό και έκανε εκείνο, παραβιάζοντας αυτόν τον σημαντικό κανόνα.»

Όμως... Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε τις φωνές και να προβείτε σε ενέργειες, ακόμη και αν ο θυμός σάς ωθεί να το κάνετε. Απλά απορροφήστε τις πληροφορίες και παρατηρήστε: «Α, μάλιστα. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα, γι’ αυτό έρχεται ο θυμός και μου χτυπά την πόρτα. Ενδιαφέρον, έμαθα κάτι νέο για τον εαυτό μου! Το καφεδάκι άξιζε τον κόπο.»

Γιατί ανακάλυψα κάτι καινούργιο για μένα Είμαι σε επαφή με τον εαυτό μου.

Και αν είμαι σε επαφή με τον εαυτό μου σε τακτική βάση, ενισχύω την αυτογνωσία μου.

Γίνομαι όλο και πιο συνειδητοποιημένος και ανακαλύπτω τι είναι σημαντικό για εμένα κάτι που βοηθά πολύ στο να παραμένω ισορροπημένος. Και τότε αισθάνομαι ότι η ζωή μου έχει νόημα.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει νόημα ζουν, σύμφωνα με τις μελέτες, πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερες σχέσεις.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσει να φουντώνει μέσα σας ο θυμός...

...φροντίστε να έχετε έτοιμο καφεδάκι και κουλουράκια.

0 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen