Baumgespiegelt.jpg

Focus within

Το μπαούλο των συναισθημάτων

Στο σπίτι της γιαγιάς μου υπάρχει ένα ξύλινο σεντούκι, ένα παλιό μπαούλο. Μέσα στο μπαούλο, προσεκτικά διπλωμένα, είναι φυλαγμένα τραπεζομάντιλα, πετσέτες και προικιά. Ανάμεσα στα στρώματα η γιαγιά μου έχει παραχώσει με αγάπη και φροντίδα μοσχομυριστά κομμάτια σαπούνι για να προστατεύουν τα περιεχόμενα του μπαούλου από τα έντομα.

Για κάθε ένα από τα κομμάτια αυτά η γιαγιά μου έχει να διηγηθεί μια ιστορία.


Το μπαούλο είναι προστατευμένο κάτω από ένα όμορφο βαμβακερό ύφασμα και από μια μεγάλη βαριά φλοκάτη ακριβώς από επάνω. Επάνω από τις φλοκάτες η γιαγιά μου έχει στοιβάξει μάλλινες κουβέρτες, τις οποίες φυλάει σαν κόρη οφθαλμού από τα νιάτα της ακόμη. Το βουνό από τη φλοκάτη και τις κουβέρτες είναι πασπαλισμένο με μια όμορφη στρώση σκόνης. Και εδώ φυσικά υπάρχουν επιμελώς τοποθετημένα ουκ ολίγα ευωδιαστά κομμάτια σαπούνι.


Όταν η γιαγιά μου θέλει να βγάλει κάτι από το μπαούλο, τα καταφέρνει με κοπιώδεις προσπάθειες καθώς, όπως μπορείτε ίσως να φανταστείτε, ο σωρός από τις κουβέρτες και τις φλοκάτες είναι αρκετά βαρύς. Όχι βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την αποθαρρύνει, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Κάποιες φορές η γιαγιά μου ζητάει τη βοήθειά μου. Τότε με ενωμένες τις δυνάμεις βάζουμε μαζί στην άκρη φλοκάτες και κουβέρτες και ανοίγουμε το βαρύ καπάκι του μπαούλου.

Η γιαγιά μου δεν παραλείπει να μου διηγηθεί την ιστορία πίσω από το κάθε περιεχόμενο του μπαούλου.


Η γιαγιά μου περιποιείται τακτικά αυτή τη μικρή γωνίτσα του σπιτιού της. Ακολουθεί τη δική της ιεροτελεστία και τους ρυθμούς που η ίδια καθορίζει. Και κατά την άποψή μου, αυτό είναι απόλυτα λογικό.


Πότε ήταν η τελευταία φορά που ρίξατε μια ματιά στο μπαούλο των συναισθημάτων;

Και τώρα σκεφτείτε το εξής:

Το σώμα και η ψυχή σας είναι το σπίτι σας. Πολύ βαθιά μέσα σας βρίσκεται το δικό σας μπαούλο με τους θησαυρούς σας.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ρίξατε μια ματιά στο μπαούλο μέσα σας; Ίσως και το δικό σας μπαούλο να είναι καλυμμένο από πλήθος στοιβαγμένες βαριές μάλλινες κουβέρτες, οι οποίες δεν σας επιτρέπουν να το ανοίξετε μόνοι σας. Αυτό το μπαούλο που βρίσκεται μέσα σας θα το ονομάσουμε το μπαούλο των συναισθημάτων.

Ίσως κάποια στιγμή της ζωής σας κρύψατε κι εσείς μέσα στο μπαούλο των συναισθημάτων, όπως πολλοί άνθρωποι, αισθήματα λύπης, ντροπής, μοναξιάς...


Και είναι βέβαιο ότι είχατε σωστούς και σημαντικούς λόγους για να το κάνετε. Μπορεί να ήταν σημαντικό να «παρκάρετε» σε πρώτη φάση τα συναισθήματα στο μπαούλο, ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια για να συνεχίσετε. Τότε δεν είχατε χρόνο για προσεκτικό δίπλωμα και τακτοποίηση με μοσχομυριστό σαπούνι. Τα πράγματα έπρεπε να γίνουν γρήγορα, ενδεχομένως τόσο γρήγορα που έγιναν αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην όλη κατάσταση, διότι η καθημερινότητα περίμενε, οι κοντινοί σας άνθρωποι σας χρειάζονταν ή είχατε άλλους σοβαρούς λόγους.


Και οι λόγοι είναι πάντα σοβαροί, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό! Το εσωτερικό μας σύστημα φροντίζει για την επιβίωσή μας και λαμβάνει πολύ γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, όταν είναι αναγκαίο.


Ωστόσο, τα μέτρα εκείνα που επιτυγχάνουν γρήγορα τον σκοπό τους συχνά δεν είναι χρήσιμα σε βάθος χρόνου.

Τα διάφορα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που συνδέονται με αυτά επίσης καταχωνιάστηκαν στο μπαούλο. Κάποτε το μπαούλο των συναισθημάτων ήταν γεμάτο, κόντευε να ξεχειλίσει, αποκαλύπτοντας τα εσώψυχά σας χωρίς τη θέλησή σας. Παρόλ’ αυτά, αντί να το ανοίξετε και να το τακτοποιήσετε, συνεχίσατε να στοιβάζετε επάνω του και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα πακέτα.


Σήμερα σας είναι δύσκολο να ανοίξετε μόνοι σας το μπαούλο. Και ποιος ξέρει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τα περιεχόμενά του... Και βέβαια, ποιος θα ήθελε να εκτεθεί σε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα;


«Γιατί δεν μπορώ πια να χαρώ;»

Όλα τα συναισθήματα βρίσκονται λοιπόν μέσα στο σεντούκι και το άτομο αναρωτιέται: «Γιατί δεν μπορώ πια να χαρώ;»


Επειδή τα συναισθήματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία και απλά εναλλάσσονται μεταξύ τους ανάλογα με το μήνυμα που θέλουν να μας περάσουν, αν θαφτούν βαθιά στο μπαούλο η διαφοροποίησή τους γίνεται όλο και λιγότερο αισθητή. Εάν για παράδειγμα υπάρχει ενεργός θυμός στο μπαούλο, τότε πρέπει να γίνει πολύ έντονος προτού ακουστεί έξω ένας υπόκωφος θόρυβος, Το άτομο βρίσκεται σε ένταση, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι γίνεται μέσα στο μπαούλο. Ποιο συναίσθημα θέλει να μας πει τι;


Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση: ο φόβος.


Ο φόβος είναι σημαντικός για την επιβίωσή μας. Μας προειδοποιεί για τους κινδύνους και δεν κρύβεται εύκολα στο μπαούλο. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που δεν αισθάνεται καθόλου φόβο. Δεν θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ. Γι’ αυτό ευχαριστήστε τον φόβο σας που δεν δέχεται να καταχωνιαστεί έτσι απλά με τα υπόλοιπα συναισθήματα. Θέλει μόνο το καλό σας και στόχος του είναι να σας προστατεύει.


Ναι, σίγουρα, κάποιες φορές το παρακάνει. Αλλά και τι άλλο να κάνει; Εσείς κλειδώσατε μέσα στο μπαούλο όλη σας τα βοηθήματα, όλη τη φαρέτρα των συναισθημάτων, και τώρα ο θυμός καλείται να φέρει εις πέρας όλες τις εργασίες για τις οποίες η φύση προνόησε χαρίζοντας ένα πλήθος διαφορετικών συναισθημάτων!


Αν ρωτάτε εμένα, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να βγάλετε και πάλι έξω κάθε συναίσθημα ξεχωριστά και να το «αφήσετε να κάνει τη δουλειά του» στην καθημερινότητά σας.

Και θα χαρώ να σας στηρίξω σε αυτήν την προσπάθεια.


Με τη βοήθεια κάποιου, βάλτε τις βαριές κουβέρτες και τις φλοκάτες ευλαβικά στην άκρη. Ανοίξτε το σεντούκι με τα συναισθήματα.Ποια ανάμνηση θα κρατήσετε μέσα και ποια θα την ξεχωρίσετε και θα την τοποθετήσετε αλλού; Πάρτε τον χρόνο σας και βάλτε πίσω στο μπαούλο ό,τι είναι σημαντικό, αφού πρώτα το διπλώσετε προσεκτικά και το προστατεύσετε με μοσχομυριστό σαπούνι. Υπάρχουν πόνοι και αναμνήσεις που μας συνοδεύουν με μια γλυκόπικρη αίσθηση βήμα-βήμα σε όλη μας τη ζωή.


Φροντίστε να ασχολείστε τακτικά με το μπαούλο των συναισθημάτων. Γιατί, όπως λέει πάντα και η γιαγιά μου: «σπίτι που δεν το φροντίζουν γκρεμίζεται, χαλάει.»


Εγώ σας εύχομαι να μπορείτε μελλοντικά να ανοίγετε ανά πάσα στιγμή εύκολα το καπάκι χωρίς καμία βοήθεια και, περιτριγυρισμένοι από ευχάριστες μυρωδιές, να παρατηρείτε τις αναμνήσεις σας, τις όμορφες και τις λιγότερο όμορφες, γιατί όλες τους σας προσέφεραν εμπειρία.


Σας εύχομαι να έχετε αντίληψη των συναισθημάτων σας, τόσο των ευχάριστων όσο και των δυσάρεστων, διότι είναι όλα τους εξίσου σημαντικά.

Για ένα διάστημα, έως ότου αποφασίσετε να κλείσετε πάλι το μπαούλο.

Μέχρι την επόμενη φορά.


Σε περίπτωση που αυτήν τη στιγμή δεν μπορείτε να ανοίξετε μόνος το μπαούλο των συναισθημάτων σας, ζητήστε βοήθεια. Ακόμη και η γιαγιά μου έχει συνηθίσει να τα κάνει όλα μόνη της. Όμως εγώ της λέω συχνά: «Το ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις και μόνη σου, αλλά μαζί θα τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα.»

Γιατί, ξέρετε, όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι που αλληλεπιδρούν, τότε στο τέλος όχι μόνο προκύπτουν οι διπλάσιες ιδέες, αλλά ανοίγονται και αμέτρητες νέες δυνατότητες από τους μεταξύ τους συνδυασμούς. Πρόκειται για απλά μαθηματικά.

0 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen